125 g masła,
125 g cukru,
szczypta soli,
1/2 torebki cukru waniliowego,
125 zmielonego chudego białego sera,
skórka otarta z jednej dużej cytryny,
sok z jednej cytryny,
2 jaja,
250 g mąki tortowej,
1/2 torebki proszku do pieczenia,
trochę wody mineralnej,
cukier puder do posypania
Różyczki cytrynowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać łyżkami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, otartą skórką z cytryny i solą oraz pojedynczo jajka. Na końcu wsypać ser. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, ucierać. Wlać tyle wody mineralnej ( u mnie 1 łyżka), aby ciasto rozrywało się odchodząc od łyżki. Masę przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze