Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaki dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu

  • 20 min

Składniki:

  • (na 2 porcje):
    3 żółtka
    1 łyżka drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka cukru pudru
    10 truskawek (lub innych ulubionych owoców)
    szczypta soli
    2-3 krople aromatu waniliowego
    czerwony barwnik (opcjonalnie)

Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, cukier puder, szczyptę soli, drobny cukier i aromat waniliowy umieszczamy w misce i miksujemy kilka minut na sztywną, kremową masę. Dodajemy odrobinę barwnika (dosłownie kropelkę, ale możemy go też pominąć) i miksujemy kilka sekund do całkowitego połączenia z masą jajeczną.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki, szypułki wyrzucamy. Truskawki układamy na dnie dwóch kokilek, zalewamy masą z żółtek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Na wierzchu powinna się utworzyć ciągnąca pianka (zdjęcie nr 2). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wcinamy :) Można też jeść na zimno. Smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy