Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka, cukier puder, szczyptę soli, drobny cukier i aromat waniliowy umieszczamy w misce i miksujemy kilka minut na sztywną, kremową masę. Dodajemy odrobinę barwnika (dosłownie kropelkę, ale możemy go też pominąć) i miksujemy kilka sekund do całkowitego połączenia z masą jajeczną.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki, szypułki wyrzucamy. Truskawki układamy na dnie dwóch kokilek, zalewamy masą z żółtek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Na wierzchu powinna się utworzyć ciągnąca pianka (zdjęcie nr 2). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wcinamy :) Można też jeść na zimno. Smacznego! :)
Komentarze