rozgrzewający krem z kabaczka ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miksowane zupy pojawiają się u mnie coraz częściej. Kabaczkowa z dodatkiem imbiru i prażonego słonecznika będzie doskonałym obiadem na nadchodzące jesienne chłody.Do kremowej zupy bardzo pasuje jajko i chrupiące grzanki ze słonecznikowego chlebka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kość wędzona
    cebula
    2 marchewki
    1 duży kabaczek
    kawałek selera
    korzeń pietruszki
    3 łyżki manny
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    szczypta ostrej papryki
    1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika
    3-4 jajka
    5-6 kromek chleba słonecznikowego
    2 łyżki ziaren słonecznika
    natka pietruszki

Rozgrzewający krem z kabaczka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i razem ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni. Natkę posiekać. Zupę zabielić śmietaną i podawać z dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy