Roladki drobiowe ze szpinakiem, fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

Bardzo lubimy roladki drobiowe, dlatego wciąż wymyślam do nich nowe, smaczne farsze.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    300g świeżego szpinaku
    150g sera fety
    80g zielonych oliwek
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła klarowanego
    jajko
    bułka tarta do panierowania
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Roladki drobiowe ze szpinakiem, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przekroić tak, by otrzymać płat mięsa, po czym roztrzepać przez folię. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Szpinak umyć, usunąć ogonki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Chwilę poddusić, ostudzić.
  • rozłóż farsz 3. Na płaty mięsa rozłożyć szpinak, pokruszyć fetę, a na wierzchu ułożyć osączone z zalewy oliwki. Zwinąć w roladki ( w razie konieczności spiąć wykałaczkami). Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 4. Podsmażone roladki przełożyć do formy żaroodpornej wraz z olejem, na którym się smażyły. Piec ok.30 minut w 180 st. Podawać np. z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy