Roladka orzechowa z Michaszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Roladkę wykonałam bardzo szybko i bez planów, jest wynikiem chęci na "coś słodkiego"

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka,
    szklanka cukru,
    szklanka maki,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    krem orzechowy gotowy w 5 minut,
    200 ml mleka
    7 sztuk cukierków Michaszków, albo Michałków

Roladka orzechowa z michaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt, oddzielamy białka od żółtek, ubijamy piane na sztywno, po czym wsypujemy cukier i ubijamy dalej, następnie dodajemy żółtka, dalej miksujemy i dodajemy make przesiana z proszkiem do pieczenia i kakaem. Przelewamy na blachę posmarowana margaryna i posypana mąką o wymiarach 25x28 cm. Pieczemy około 20-30 minut. Studzimy a następnie przekrawamy na pół.
  • image-1ubi3kn 2. Robimy krem, według wskazówek na opakowaniu. Łączymy biszkopty tak aby jeden zachodził na drugi, smarujemy kremem, zostawiając trochę kremu na wierzch i układamy 5 cukierków na brzegu ( tak jak na zdjęciu)
  • image-0u9x2or 3. Zwijamy roladę, dla ułatwienia pod spód możemy sobie rozwinąć folię aluminiową. Zwiniętą roladę smarujemy kremem.
  • image-15xblxc 4. Dekorujemy pozostałymi cukierkami, jednego kroimy w kostki a drugiego zeskrobujemy nożem tak aby powstały wiórki i gotowe. teraz wstawiamy do lodówki na około 2 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy