Rolada z malinami i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Samo zdrowie w najlepszych smakach!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 3 strucle o długości ok. 25cm:
    Ciasto drożdżowe:
    500g mąki
    250g margaryny
    50g drożdży
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    5 łyżek cukru

    Nadzienie na 1 struclę – składniki trzeba pomnożyć trzykrotnie:
    1 szklanka świeżych malin
    1 jabłko
    3 łyżki cukru pudru
    4 biszkopty
    Cynamon

Rolada z malinami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Pozostałe składniki razem połączyć i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4mm. Każde ciasto posypać cukrem pudrem, i pogniecionym biszkoptami. Następnie rozłożyć maliny i pokrojone w plasterki jabłko, posypać cynamonem. Zwinąć rolady, boki wcisnąć do środka, a miejsce łączenia dokładnie zlepić. Owinąć rolady w papier do pieczenia i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aby podrosły. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy