Rolada makaronowa

0 (0 ocen)

Delikatna i bardzo smaczna.Wyśmienita jako danie obiadowe lub kolacyjne.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu


    2 płaty ciasta makaronowego 20x30
    500 g sera ricotta
    1 jajko


    Składnik dodatkowy


    sos beszamelowy



    Składniki robocze



    1/2 małej cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    3 łyżki mięty
    pieprz
    sól
    woda do gotowania rolad

    Do dekoracji


    keczup
    listki mięty

Rolada makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada makaronowa 1. Na maśle poddusić posiekaną cebulkę z czosnkiem.Wystudzić.Do sera dodać jajko,sól,pieprz,posiekane listki mięty i podduszoną cebulkę z czosnkiem.
  • Rolada makaronowa 2. Płaty makaronowe posmarować masą serową ,każdy zwinąć w rulon a końce podwinąć pod spód.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 C.Rolady włożyć do garnka lub rondla i zalać wrzącą wodą,przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  • 4. Po tym czasie rolady wyjąć,pokroić w plastry,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem beszamelowym.Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
  • 5. Przed podaniem ozdobić listkami mięty i kleksami keczupu.

Porady

Makaron możemy zrobić sami-300 g mąki.2 jajka,1 łyżka oleju,szczypta soli.Wszystko zagnieść i podzielić na pół.Odłożyć na 30 minut.Rozwałkować dwa cienkie płaty makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy