Reniferki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mięciutkie ciasteczka pachnące cynamonem i świetami oczywiście:)Niby zwykłe ciasteczka, a oko cieszą:)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 jajko,
    10 dkg margaryny,
    3 łyzki miodu-u mnie gryczany,
    2 łyzeczki cynamonu,
    szczypta soli,
    1/2 łyzeczki sody,
    1 szklanka maki
    DODATKOWO:
    kolorowe lentilki,
    precelki,
    1/3 kos czekolady -u mnie gorzka,
    pisaki do tortow,
    2 łyzki mleka

Reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • reniferki 1. Czekolade wraz z mlekiem rozpuszczamy.Maczamy w czekoladzie precelki.Ukladamy je na tacy i odkladamy do zastygniecia,mozna tez włożyć je do lodowki.
  • 2. Jajko ucieramy z miodem,dodajemy margaryne.Ucieramy na puszysta mase.Nastepnie wsypujemy cynamon,sode,sol i na koncu makę.
  • 3. Blaszke wykladamy papierem do pieczenia.Łyzka nabieramy ciasto(jest geste i klejace) kładziemy na blaszke,maczamy w zimnej wodzie lyzke i spłaszczamy ciasto,aby mialo ksztalt koła.
    Ciastka ukladamy dosc daleko od siebie,bo urosną.
    Na doł kazdego ciastka wciskamy lentilka.
    Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 min w 180st(az ciastka sie zrumienia).
  • reniferki 4. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i nacinamy nozem lekkie wgebienie w miejscu gdzie beda rogi.
    Kazdy precelek kroimy nozem na pół i wciskamy w jeszcze ciepłe ciastka.
    Po wystygnięciu ciastek malujemy pisakami oczy.

Porady

Czekolada rozpuszczona jesli bedzie zbyt gesta to zaklei otworki precelkow.Nalezy wowczas dodac do czekolady jeszcze odrobine mleka.Badz przetykac otworki wykalaczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy