Babeczki reniferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian i stopniowo suche składniki z miski i mleko. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekaną czekoladę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na babeczkach.
Na babeczkach rozsmarować ganache. (Polewy pozostanie). Ułożyć biszkopty i precelki.Z drażetek zrobić oczy i nos.
Komentarze