Racuchy z siadłego mleka

0 (0 ocen)

  • 30 min

łatwe i szybkie każdy je zje ze smakiem

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 litr mleka zsiadłego
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta cukru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    mąka pszenna do uzyskania odpowiedniej konsystencji

    PONADTO:
    cukier puder
    tłuszcz do smażenia

Racuchy z siadłego mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do zsiadłego mleka dodać jajko,roztrzepać.
    2.Dodać sól,cukier, sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać.
    3. Dodawać mąkę do uzyskania konsystencji budyniu.
    4.ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię ,piec na złoty kolor.
    5.placuszki posypać cukrem pudrem.

Porady

Do racuchów można dodać jabłka

Komentarze

Podobne przepisy