Rabarbarowiec z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto jest pyszne , uwielbia je moja córka i mąż :-) jest lekko kwaskowe , dlatego świetne na upalne dni ;-)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    - 1 kg rabarbaru
    - 3 szklanki mąki
    - 200g masła lub margaryny
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 całe jajka
    - 1 żółtko
    - 1 duża łyżka śmietany
    - 1 budyń waniliowy
    - 1 galaretka o smaku cytrynowym

Rabarbarowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , proszek do pieczenia,cukier i cukier waniliowy przesiekać z masłem lub margaryną . Następnie wybić jajka i jedno żółtko ,dodać śmietanę i szybkimi ruchami zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schłodzić w zamrażalce,pozostałą część wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem prostokątną blachę .
    Rabarbar obrać,pociąć na małe kawałki ,wymieszać z galaretką i ewentualnie cukrem (jeżeli mamy ochotę na słodszą wersję ) .Tak przygotowany rabarbar
    wyłożyć na ciasto zalać przygotowanym według przepisu z opakowania budyniem . Schłodzoną część ciasta zetrzeć na tarce jako ostatnią warstwę .
    Wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok 45 min . Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem .

    SMACZNEGO :-)

Porady

Galaretkę cytrynową można zastąpić agrestową , smakuje także wyśmienicie !

Komentarze

Podobne przepisy