Rabarbarowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , proszek do pieczenia,cukier i cukier waniliowy przesiekać z masłem lub margaryną . Następnie wybić jajka i jedno żółtko ,dodać śmietanę i szybkimi ruchami zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schłodzić w zamrażalce,pozostałą część wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem prostokątną blachę .
Rabarbar obrać,pociąć na małe kawałki ,wymieszać z galaretką i ewentualnie cukrem (jeżeli mamy ochotę na słodszą wersję ) .Tak przygotowany rabarbar
wyłożyć na ciasto zalać przygotowanym według przepisu z opakowania budyniem . Schłodzoną część ciasta zetrzeć na tarce jako ostatnią warstwę .
Wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok 45 min . Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem .
SMACZNEGO :-)
Porady
Galaretkę cytrynową można zastąpić agrestową , smakuje także wyśmienicie !
Komentarze