Pyzy białoruskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na pyzy dostałam od znajomej. Uwielbia je mój mąż, syn i synowa. Zawsze gotuję większą ilość, bo wyśmienicie smakują odgrzewane.

Składniki:

  • ● 10 ziemniaków
    ● 25 dag mięsa mielonego
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● bułka
    ● 5 dag boczku
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● bulion w kostce
    ● olej

Pyzy białoruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ścieramy
    na tarce o drobnych oczkach
    i odciskamy. Dodajemy obie
    mąki, doprawiamy solą i pieprzem,
    dokładnie mieszamy.
  • 2. Mięso mieszamy z namoczoną
    i odciśniętą bułką, doprawiamy.
    Z masy ziemniaczanej
    formujemy pyzy
    i nadziewamy. Smażymy ok.
    20 minut na oleju.
  • 3. Pokrojone w kostkę boczek
    i cebulę smażymy na oleju.
    Przekładamy wraz z pyzami
    do garnka, podlewamy bulionem
    rozrobionym w szkl. wody i dusimy, aż będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy