Pyszna karkóweczka

0 (0 ocen)

Często sama piekę mięsa, wiem wtedy co jem :) Może być podawana na ciepło lub zimno.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (rozrobionego z wodą by konsystencja była półpłynna)
    3 łyżki oleju
    łyżeczka soli czosnkowej
    łyżeczka pieprzu białego
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    2 łyżki słodkiej papryki
    liście laurowe
    majeranek
    nić bawełniana
    rękaw do pieczenia

Pyszna karkóweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka 1. Z koncentratu,oleju,soli,papryki ,pieprzy i majeranku robimy marynatę . Mięso gęsto nakłuwamy wykałaczką lub nożem i wkładamy do marynaty i porządnie oklepujemy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na dobę. Drugiego dnia obwiązujemy nicią pod którą wkładamy listki laurowe, razem z marynatą przekładamy do rękawa i pieczemy 1 h w 200st, po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso do ostygnięcia.Usuwamy liście i nić. Smacznego.

Porady

Świetnie zastąpi sklepową wędlinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy