Karkóweczka gajowego

4.5 (173 ocen)

Pyszne mięsko z dodatkiem leśnych grzybów.

Składniki:

  • 500 g karkówki
    200 g cebuli
    300 g obgotowanych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
    sól
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    2 łyżki oleju
    1 łyżka suszonej pietruszki (może być posiekana świeża)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkóweczka gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w niedużą kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju aż do wyparowania płynu.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej karkówki i smażymy razem, aż cebula się zeszkli.
  • 3. Jeśli używamy grzybów mrożonych, wrzucamy je na osolony wrzątek, zagotowujemy i odcedzamy. Jeśli są w całości, kroimy w paski. Grzyby wkładamy na patelnię z mięsem i cebulą. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Jeśli trzeba, podlewamy niewielką ilością wody.
  • 4. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i konserwową papryką lub ogórkiem.

Porady

Grzyby powinny być jędrne, z małą ilością gąbki. Należy je oczyścić, pokroić w paski, umyć i wrzucić na osolony wrzątek. Zagotować, odcedzić i jeszcze raz wrzucić na osolony wrzątek. Za drugim razem gotować ok. 5 minut i odcedzić. Tak przygotowane grzyby można po ostudzeniu zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować