70 dag karkówki
2 cebule
kilka łyżek majonezu
po łyżce ziół;czosnek granulowany,kolendra,rozmaryn,tymianek,papryka słodka,chili,oregano.pieprz,
sół,pieprz(ewentualnie zioła prowansalskie do ziemniaków-mozna pominąć)
ziemniaki(tyle ile do podania do mięsa)
Karkóweczka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy na kotlety,delikatnie rozbijamy.Wszystkie zioła mieszamy razem,oprószamy nimi mięso.
2.Plastry karkówki układamy na blasze,każdy smarujemy grubo majonezem,posypujemy pokrojoną w piórka cebulą
3.Karkówkę wstawiamy do piekarnika 170 st.na ok.45 minut.W tym czasie z karkówki bedzie wytwarzal sie sosik,dlatego nie ma potrzeby dawania oleju itp.Miesko po jakichś 20 minutach,przewracamy na drugą strone
4.Ziemniaki obieramy,kroimy w grube plastry.Oprószamy solą,pieprzem,ewentualnie jak lubimy tez zieołami prowansalskimi.Pieczemy na drugiej blaszce .
5.Po upieczeniu miesko wykładamy na talerz,przykrywamy zgęstniałym sosikiem majonezowym z cebulką.Podajemy z przypieczonymi plasterkami ziemniaków-(posypujemy dodatkowo świezym koperkiem) i surówką z pekinki
Komentarze