Pulpeciki w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

Danie sycące ale lekkie

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    Sól
    Pieprz
    Majeranek
    Czosnek granulowany
    1 liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    SOS:
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    1 porcja domowej ‘kostki rosołowej’
    1 łyżeczka mąki pszennej
    50 ml śmietany

Pulpeciki w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać kaszę manną, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Odstawić na 15 minut. Do garnka nalać wody, zagotować, dodać odrobinę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Po tym czasie mięso wymieszać, uformować małe kuleczki, wrzucać na wrzątek, gotować ok. 15-20 minut w zależności od wielkości pulpecików.

    Gdy pulpety się gotują, zrobić sos. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju.

    Dodać domową ‘kostkę rosołową’, podlać wodą spod pulpetów i dusić do miękkości warzyw.

    Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać śmietanę, wymieszać i wlać na patelnię. Zagotować i doprawić. Wrzucić ugotowane pulpety, wymieszać i chwilę razem pogotować.

    Podawać z ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty

Komentarze

Podobne przepisy