Pulpeciki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne pulpeciki pod kołderką delikatnego sosiku :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
    20 dag suchego ryżu
    2 jajka
    2 łyżki natki pietruszki
    2 kostki bulionowe
    sól, pieprz

Pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone, jajka, suchy ryż, posiekaną pietruszkę dokładnie wyrabiamy.
    Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości pulpeciki,
    lekko spłaszczamy i smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia.
  • 3. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, chwilę gotujemy.
    Przygotowane pulpety układamy w rondelku.
    Zalewamy gorącym bulionem.

    Dusimy pod przykryciem przez około 45 minut.

    Podajemy polane dowolnym sosem z ziemniakami i sezonową surówką.

Porady

Umyte, pokrojone w plasterki pieczarki.. uduszone na masełku razem z posiekaną drobno cebulką, stanowią często dodatek do tego dania. Zapewniam, że w duecie z pulpetami smakują wyśmienicie:)

Komentarze

Podobne przepisy