Ptysiowe wężyki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój 3-letni bratanek nie przepada za słodkościami, ale gdy zobaczył te wężyki, sam zjadł ich cały talerz. Są idealne na dziecięce przyjęcie lub dla poprawy nastroju.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki,
    1 szkl. wody,
    10 dag masła,
    4 jajka,
    cukier waniliowy,
    szczypta soli,
    szczypta proszku do pieczenia.
    3-4 kostki czekolady gorzkiej,
    wiórki kokosowe i posypka czekoladowa do dekoracji

Ptysiowe wężyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z masłem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego zbitego ciasta. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Do ostudzonego ciasta wbijamy jajka, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną paierem do pieczenia, formując węże różnej wielkości. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200 stopniach C, studzimy.
  • 3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy węże, posypujemy wiórkami lub posypką, Oczy robimy z małych kleksów czekolady, natomiast języki z czerwonej skórki jabłek.

Porady

Wężyki można przygotować w wersji słonej. Rezygnujemy wtedy z cukru waniliowego a wierzchy ptysiów przed pieczeniem posypujemy gruboziarnistą solą bądż dowolnymi przyprawami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy