PTASIE NA BISZKOPCIE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od kolegi mojej mamy jest szybki i prosty w robieniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:4jajka
    szkl.cukru
    szkl.mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka octu

    MASA:puszka mleka niesłodzonego
    2 galaretki wiśniowe
    szkl.wody gorącej

    DODATKI:2 galaretki wiśniowe
    słoiczek dżemu wisniowego

Ptasie na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywna pianę.Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem(uwaga mogą kipieć).Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
  • 2. Pieczemy biszkopt w 180 stopniach ok 35 minut.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody i studzimy,aż zaczną gęstnieć.Ubijamy zimne mleko z puszki mikserem i dodajemy zimne tężące galaretki.
  • 4. Na wystudzony biszkopt kładziemy dżem wiśniowy a na to mase wiśniową z mleka.Chłodzimy ok godz. w lodówce.
  • 5. Na wierzch masy wylewamy rozpuszczone galaretki w 600ml wody.Najlepiej jak będą już tężące,aby nie popłyneły na spód.Chłodzimy w lodówce.

Porady

Blaszka 24x36cm.

Komentarze

Podobne przepisy