Prowansalska z klopsikami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie dla rodziny i przyjaciół sprawia mi radość. Ich zadowolone miny są dla mnie największą nagrodą.

Składniki:

  • ● 20 dag fileta z kurczaka
    ● 1/3 cebuli
    ● czubata łyżeczka kaszy manny
    ● 5-6 liści sałaty karbowanej
    ● kilka liści sałaty lodowej
    ● garść natki pietruszki
    ● kilkanaście pomidorów koktajlowych
    ● 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    ● 1-2 łyżeczki prowansalskiego octu winnego
    ● przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, ziołowa sól morska
    ● łyżka bułki tartej
    ● olej

Prowansalska z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i dwukrotnie mielimy z cebulą.
    Dodajemy kaszę mannę oraz
    przyprawy. Wyrabiamy. Z masy
    formujemy klopsiki. Obtaczamy
    w bułce tartej. Smażymy
    ok. 3 minut na rozgrzanym głębokim
    oleju na rumiano. Osączamy
    z tłuszczu.
  • 2. Oliwę mieszamy z octem
    winnym. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sos odstawiamy
    na kilka minut.
  • 3. Warzywa myjemy. Pomidory
    koktajlowe przekrawamy na
    pół. Obie sałaty rwiemy na kawałki
    i dodajemy część natki.
    Polewamy sosem i mieszamy
  • 4. Porcje sałaty wykładamy
    na talerze. Kładziemy po kilka
    klopsików oraz pomidorów.
    Podajemy zaraz po przygotowaniu.
    Dekorujemy natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy