Ciasto jest niezwykle kruche i delikatne, długo pozostaje świeże, a niewielka ilość likieru tiramisu sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
200 g masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
75 ml likieru tiramisu
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g malin
Proste ciasto z malinami i likierem tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i dalej ucierać aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać likier i porcjami przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Na końcu wsypać ok. 200 g malin, delikatnie mieszając połączyć z ciastem.
Keksówkę (wym. 39x11) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Trochę malin również wysypać na wierzch ciasta. Piec w temp. 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i udekorować resztą malin.
Komentarze