dla ok 5 osób
1/2 kg świeżych malin
1 limonka
10 dag czereśni lub innych czerwonych owoców (porzeczki, truskawki)
2 brzoskwinie (opcjonalnie)
2 duże łyżki cukru
2 butelki różowego wina (wytrawne lub poł wytrawne)
1 butelka musującego wina
woda gazowana do uzupełnienia
Poncz z malinami i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1. Umyte maliny osuszamy na sitku razem z czereśniami lub innymi czerwonymi owocami. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Sparzamy wrzątkiem limetkę i kroimy w cieniutkie plasterki. Wszystkie owoce i limonkę zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na 20 min.
2.Krok 2. Tuż przed podaniem przekładamy nasze owoce do wazy na poncz lub dużej misy sałatkowej (dobrze aby była szklana i przeźroczysta dla większego efektu). Zalewamy winem.
3.Krok 3. Do każdej szklanki wlewamy do połowy ponczu z owocami, dolewamy wino musujące i uzupełniamy wodą gazowaną w zależności od upodobań.
Komentarze