Placuszki z piersi

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne urozmaicenie codziennego obiadu.

  • 45 min

Składniki:

  • -1 podwójna pierś z kurczaka
    -3 jajka
    -1 pora
    -0,5kg pieczarek
    -natka pietruszki (ilość wg uznania)
    -koperek (ilość wg uznania)
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżki maki pszennej
    -1 łyżeczka słodkiej papryki
    -sól
    -pieprz
    -szczypta przypraw do kurczaka
    -przyprawa uniwersalna
    -magi

Placuszki z piersi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy pieczarki w talarki i gotujemy. Pierś kroimy w drobna kostkę po czym posypujemy ja przyprawa uniwersalna. Następnie kroimy drobno porę, natkę pietruszki oraz koperek.
  • wymieszane składniki 2. Do miski wrzucamy pierś oraz pokrojoną porę, natkę pietruszki i koperek. Następnie dorzucamy ugotowane pieczarki oraz rozkłócone jajka. Kolejno dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, słodka paprykę, przyprawę do kurczaka oraz magi, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • 3. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką otrzymany farsz w formie małych placuszków. Smażymy i gotowe.

Porady

Placuszki będą lepsze jeśli dzień wcześniej pokroimy pierś i posypiemy ją przyprawa uniwersalna, wstawiając ją do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy