Placuszki jabłkowe tyzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, jajka i mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do masy dodajemy starte jabłka i mieszamy delikatnie łyżką, sprawdzając konsystencje. Jeżeli masa jest za gęsta należy dolać mleka, gdy za rzadka dosypujemy mąki.
Do gotowej masy dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.
Masę nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na zloty kolor z obu stron.
Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki posypujemy cukrem lub polewamy ulubionym dżemem.
Porady
Olej dodawany do masy, ma na celu nie wchłanianie się w placki oleju ze smażenia.
Komentarze