Placuszki jabłkowe Tyzika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubione placki mojego synka, aż miło patrzeć jak je wsuwa:)

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
    3 szkl. mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    łyżka oleju
    6 jabłek
    Olej do smażenia

Placuszki jabłkowe tyzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki jabłkowe polane dźemem z czarnej porzeczki 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, jajka i mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Do masy dodajemy starte jabłka i mieszamy delikatnie łyżką, sprawdzając konsystencje. Jeżeli masa jest za gęsta należy dolać mleka, gdy za rzadka dosypujemy mąki.
    Do gotowej masy dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.
    Masę nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na zloty kolor z obu stron.
    Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
    Placuszki posypujemy cukrem lub polewamy ulubionym dżemem.

Porady

Olej dodawany do masy, ma na celu nie wchłanianie się w placki oleju ze smażenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy