placki ziemniaczano-cukiniowe z pieczarkowym akcentem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis opracowany przez moją mamę, wygląda całkiem interesująco, są aromatyczne, a smakują oczywiście pierwszorzędnie :)

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki
    cukinia
    cebula
    2 łyżki mąki
    jajko
    pieprz, sól i czosnek granulowany
    kilka pieczarek
    olej do smażenia

Placki ziemniaczano-cukiniowe z pieczarkowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Obrać ziemniaki i zetrzeć je na drobnej tarce. Cukinię również utrzeć, ale zrobić to przy użyciu grubszych oczek. Dodać do masy posiekaną cebulę, jajko, mąkę i przyprawić wedle uznania.
  • 2. W między czasie umyć i pokroić pieczarki w dosyć grube plastry.
  • placki w trakcie smażenia 3. Na rozgrzanej patelni układać po łyżce masy ziemniaczanej, a w jej środek wciskać plasterek pieczarki. Smażyć, aż placuszki uzyskają rumiany kolor.

Porady

Lubię je podawać z ketchupem. My w domu nie smażymy ich na oleju, tylko na Thermoplacie, przez to nie mają tak rumianego koloru, ale za to są dużo zdrowsze, bo nie mają ani grama tłuszczu!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy