Placki ziemniaczano-cukiniowe

0 (0 ocen)

Zdrowe i pyszne

Składniki:

  • - 7 ziemniaków;
    - 1 cukinia;
    - 5-6 łyżek mąki;
    - 2 jajka;
    - cebula;
    - sól;
    - pieprz;
    - olej rzepakowy.

Placki ziemniaczano-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać i umyć ziemniaki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można wylać nadmiar płynu. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i dodać do ziemniaków i cukinii. Następnie dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką przygotowaną masę, formując placuszki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone placuszki wyłożyć na papierowe ręczniczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy