Placki kukurydziane z sosem kefirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu gotujemy 2 szklanki
wody, wsypujemy grysik i mieszając,
gotujemy na małym
ogniu 10 minut. Osączoną kukurydzę
mieszamy z grysikiem,
żółtkami i startym serem. Masę
doprawiamy solą, pieprzem,
curry i kminkiem.
2.Na natłuszczoną blachę dużą
łyżką nakładamy porcje masy,
formując małe, płaskie placuszki.
Pieczemy 25 minut na złoty
kolor (w temp. 200 °C).
3.Kefir mieszamy z jogurtem,
pęczkiem posiekanej natki i doprawiamy
na pikantnie solą,
pieprzem i curry. Pomidory myjemy i kroimy na cząstki. Cebule
obieramy i szatkujemy. Przygotowujemy
sos winegret: 3 łyżki
wody mieszamy z sokiem z cytryny,
olejem, doprawiamy solą
i pieprzem. Pomidory mieszamy
z cebulą i 3/4 drugiego pęczka
natki, polewamy sosem winegret.
Przykrytą sałatkę odstawiamy
na kilka minut. Gorące
placuszki wykładamy na talerze,
polewamy sosem kefirowym,
dodajemy sałatkę.
Komentarze