Placki kukurydziane z sosem kefirowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placki kukurydziane są wyśmienite. To smaczna przekąska na ciepło i na zimno. Szybko znika ze stołu.

Składniki:

  • ● puszka kukurydzy (425 ml)
    ● 2 żółtka
    ● 13 dag grysiku
    ● 6 pomidorów
    ● 2 cebulki
    ● 2 pęczki natki pietruszki
    ● 5 dag żółtego sera
    ● 200 ml kefiru
    ● 150 ml jogurtu naturalnego
    ● 2 łyżki oleju
    ● łyżka soku z cytryny
    ● tłuszcz do blachy
    ● sól
    ● pieprz
    ● curry
    ● kminek

Placki kukurydziane z sosem kefirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki kukurydziane z sosem kefirowym 1. W rondlu gotujemy 2 szklanki
    wody, wsypujemy grysik i mieszając,
    gotujemy na małym
    ogniu 10 minut. Osączoną kukurydzę
    mieszamy z grysikiem,
    żółtkami i startym serem. Masę
    doprawiamy solą, pieprzem,
    curry i kminkiem.
  • Placki kukurydziane z sosem kefirowym 2. Na natłuszczoną blachę dużą
    łyżką nakładamy porcje masy,
    formując małe, płaskie placuszki.
    Pieczemy 25 minut na złoty
    kolor (w temp. 200 °C).
  • Placki kukurydziane z sosem kefirowym 3. Kefir mieszamy z jogurtem,
    pęczkiem posiekanej natki i doprawiamy
    na pikantnie solą,
    pieprzem i curry. Pomidory myjemy i kroimy na cząstki. Cebule
    obieramy i szatkujemy. Przygotowujemy
    sos winegret: 3 łyżki
    wody mieszamy z sokiem z cytryny,
    olejem, doprawiamy solą
    i pieprzem. Pomidory mieszamy
    z cebulą i 3/4 drugiego pęczka
    natki, polewamy sosem winegret.
    Przykrytą sałatkę odstawiamy
    na kilka minut. Gorące
    placuszki wykładamy na talerze,
    polewamy sosem kefirowym,
    dodajemy sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Komentarze

Podobne przepisy