Placki kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne placuszki kukurydziane z dodatkiem papryki, czosnku i bazylii, podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, wyśmienicie smakują na ciepło, jak również na zimno. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 czubate szklanki kukurydzy (250ml) - ja miałam swoją z ugotowanych kolb, może być z puszki,
    - 2 średniej wielkości jajka,
    - 3 łyżki mąki pszennej,
    - kilka listków świeżej bazylii,
    - 4 ząbki czosnku,
    -1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    - 3 łyżki mleka,
    -1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
    - sól i pieprz do smaku,
    - 4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego,
    - olej do smażenia.
    Z podanych składników otrzymujemy około 17 średniej wielkości placków.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki kukurydziane 1. Kukurydzę blendujemy na papkę z mniejszymi i większymi kawałkami. Do papki dodajemy jajka, mleko, przesianą mąkę, posiekaną na mniejsze kawałki bazylię, posiekane dwa ząbki czosnku, paprykę w proszku, sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa na placki jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze troszeczkę mleka. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy łyżką porcje masy i smażymy z obu stron do zarumienienia.
    Placki wykładamy na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
    Jogurt mieszamy ze zmiażdźonymi dwoma ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
    Placki podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Porady

Sos jogurtowy najlepiej przygotować wcześniej i przed podaniem schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować