Placek z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 55 min

...

  • 55 min

Składniki:

  • 3 żółtka
    2/3 szklanki cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki masła
    5 łyżek mleka
    2 łyżki proszku do pieczenia
    75 dag czerwonych porzeczek
    Na masę bezową:
    3 białka
    szczypta soli
    2 łyżki soku z cytryny
    1 szklanka cukru
    tłuszcz i tarta bułka do formy

Placek z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka wymieszac z 2/3 szkl. cukru i cukru waniliowym. Utrzyj na puszystą masę. Do ucieranej masy przesiej obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Dodaj stopione i wystudzone masło i mleko. Wymieszaj.
  • 2. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Na spodzie blachy rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut.
  • 3. Porzeczki oderwij od gałązek. Schłodzone białka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny. Ubij, powoli wsypując 1 szkl. cukru. Gdy piana będzie gęsta i sztywna, wymieszaj ją z porzeczkami. Ciasto wyjmij z piekarnika. Znowu wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy