Placek na maślance

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny placek z sezonowymi owocami.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szkl. maślanki
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szkl. oleju
    2,5 szkl. mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    owoce sezonowe

Placek na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i jajka ubijamy.
  • 2. Dodajemy maślankę,olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując.
  • 3. Wylewamy na blachę.
  • 4. Owoce układamy na ciasto.
  • 5. Na górę robimy kruszonkę.
  • 6. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 50 min. Piec w blaszce o wymiarach: 24x30cm.

Porady

Kruszonka dla nie doświadczonych: pół margaryny z 2 szkl. cukru gnieść w dużej misce, aż powstaną średniej wielkości kruszynki.

Komentarze

Podobne przepisy