Ja lubię właśnie takie desery gdy maślane ciasto jest dodatkiem do owoców – mocno kremowych po upieczeniu. Zróbcie go dopóki truskawki widać na każdym stoisku z owocami.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
2 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
160 g masła
10 g proszku do pieczenia
4 jaja
1/2 szklanki mleka
2 łyżki spirytusu ( lub rumu )
1 kg truskawek
szczypta soli
4 łyżki płatków migdałów ( opcjonalnie)
Placek bardzo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą, dodając po jaju.
W międzyczasie przepłukać i przebrać truskawki, pozbyć się szczypułek, większe pokroić.
2.Do masy dodać 2 1/2 szklanki mąki , proszek , mleko i rum. Miksować jeszcze 5 minut.
Truskawki obsypać resztą mąki.
Na blasze rozprowadzić 2/3 ciasta , ułożyć owoce, posypać migdałami i przykryć resztą ciasta.
Piec w 180 stopniach ( 160 z termoobiegiem) około 60 minut.
Schłodzić i dowolnie udekorować.
Komentarze