Placek bardzo truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Ja lubię właśnie takie desery gdy maślane ciasto jest dodatkiem do owoców – mocno kremowych po upieczeniu. Zróbcie go dopóki truskawki widać na każdym stoisku z owocami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 3/4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    160 g masła
    10 g proszku do pieczenia
    4 jaja
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki spirytusu ( lub rumu )
    1 kg truskawek
    szczypta soli
    4 łyżki płatków migdałów ( opcjonalnie)

Placek bardzo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą, dodając po jaju.
    W międzyczasie przepłukać i przebrać truskawki, pozbyć się szczypułek, większe pokroić.
  • 2. Do masy dodać 2 1/2 szklanki mąki , proszek , mleko i rum. Miksować jeszcze 5 minut.
    Truskawki obsypać resztą mąki.
    Na blasze rozprowadzić 2/3 ciasta , ułożyć owoce, posypać migdałami i przykryć resztą ciasta.
    Piec w 180 stopniach ( 160 z termoobiegiem) około 60 minut.
    Schłodzić i dowolnie udekorować.

Komentarze

Podobne przepisy