Pizzerki są niewątpliwie hitem smakowym. Robi się je bardzo łatwo i szybko a smakują pysznie ! Idealne na ciepłą kolacje lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Są tak pyszne że znikają ze stołu w 5 minut !
60 min
Składniki:
Ciasto:
ok 60 70 g drożdży
cukier
sól
mąka pszenna
3/4 szklanki cieplej wody
1/3 szklanki piwa
2 łyżki oleju
1.Drożdże rozkruszyć w misce. Zasypać taką ilością cukru żeby przykrył drożdże. Wyrabiać ręką do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Dodać szczyptę soli, wodę i piwo. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę. Taką ilość żeby wyszło gładkie ciasto. Na końcu dodać olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Pozostawić w misce w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
2.Sos podgrzać przyprawiając dowolnie do smaku.
3.Pieczarki, paprykę, ser feta, szynkę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
4.Z ciasta formujemy małe placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na natłuszczonej blaszce. Na ciasto dajemy sos a na niego dodatki. Pieczemy ok 30 40 min (aż ciasto będzie mieć złoty kolor a spód będzie lekko brązowy). Podajemy na ciepło z ketchupem lub na zimno.
Komentarze