Pizza naleśnikowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lub inaczej... przegląd lodówki. Możemy dodać prawie wszystko co akurat mamy w lodówce.

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    1 jajko
    szczypta soli
    mąka
    DODATKI:
    obowiązkowo:
    15 dag żółtego sera
    15 dag kiełbasy
    średnia cebula
    sól
    pieprz
    pomidor
    olej do smażenia
    opcjonalnie:
    pieczarki i/lub pierś z kurczaka i/lub jajko na twardo

Pizza naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy mikserem. Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę dodatki (oprócz pomidora) i przyprawiamy. Na niedużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy placek, przykrywając całe dno, grubości ok 1,5-2cm. Smażymy aż zetnie się na tyle, aby łatwo było obrócić go na drugą stronę. Na wierzch kładziemy 2-3 kawałki pomidora, posypujemy startym żółtym serem i smażymy chwilę pod przykryciem aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub tzatzikami.

Porady

Do takich placków można dodać praktycznie wszystko, co "plącze" się po lodówce: ostatni plasterek wędliny czy resztkę pieczeni z wczorajszego obiadu. Kiełbasę można zastąpić parówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy