Pizza bałkańska

0 (0 ocen)

Czy pizza musi ociekać żółtym serem??? Otóż nie! Pizza dla miłośników sera feta. Zaskakuje smakiem!!! Nawet mój mąż - (nie amator fety) ją zjada z apetytem.

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl. mąki
    2 łyżki oleju
    1 szkl. letniej wody
    5 dkg drożdży
    szczypta soli

    1 pomidor
    oliwki czarne
    1 czerwona cebula
    5 dkg żółtego sera
    5 ząbków czosnku
    pół opakowania sera feta
    sól, pieprz, oregano, keczup

Pizza bałkańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Drożdże wkruszyć do mąki, dodać olej, sól i wodę i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

    Pomidora pokroić w plasterki, oliwki przekroić na pół, cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek pokroić w paski, ser feta pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.
  • 2. Z ciasta uformować placek pizzowy, posmarować go delikatnie keczupem i posypać żółtym serem.
    Ułożyć pomidory, cebulę, oliwki i czosnek.
    Posypać oregano, doprawić solą i pieprzem.
    Piec w temp. 200 st.C ok. 25 min.
    Na pizzy ułożyć ser feta i zapiekać ok. 10 min.

Porady

Najlepsza jest gorąca!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy