Pierogi z płuckami

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja dla wielbicieli pierogów z nadzieniem mięsnym

Składniki:

  • Ciasto :

    1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    1/2 szklanki gorącej wody

    1 jajko

    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    szczypta soli

    Farsz :

    1 kg płucek wieprzowych

    1-2 cebule

    2 jajka

    2 łyżki oliwy

    vegeta

    sól , pieprz

Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płucka dokładnie umyć . Pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą . Odstawić na ok. pół godziny . Po tym czasie ponownie wypłukać .

    Cebulkę obrać , pokroić na niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą .

    Zagotować wodę w dość dużym garnku , dodać vegetę , włożyć płucka i ugotować je do miękkości . Odcedzić i wystudzić .

    Ostudzone płucka zmielić w maszynce do mięsa . Dodać cebulkę , surowe jajka , doprawić solą i pieprzem .
    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski . Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę . Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto . Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm . Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi . W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju . Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia . Odcedzić .

Komentarze

Podobne przepisy