Pierogi leniwe II

0 (0 ocen)

  • 45 min

moje ulubione danie:) pirogi są pulchne i pyszne:)

  • 45 min

Składniki:

  • ½ kg twarogu
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    3 jajka
    150 g mąki
    masło i tarta bułka do polania
    sól

Pierogi leniwe ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leniwe 1. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć w misce z żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać twaróg i dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawać ją na przemian z mąką do masy twarogowej. Posłodzić i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być lekko klejące.
  • leniwe 2. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką. Uformować skośne 1,5 cm kluseczki. W garnku zagotować wodę z solą i gotować do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem i cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy