Piernik bez miodu

0 (0 ocen)

To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy.

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    1,5 szkl cukru pudru
    0,5 kostki margaryny
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    1 łyżka sody
    2 łyżki powidła śliwkowego
    1 szkl mleka
    1 przyprawa do piernika (lub około 20g przypraw, np. cynamonu, goździków, kolendry, gałki muszkatołowej)

    Powidło śliwkowe do przełożenia
    Kilka orzechów włoskich do dekoracji

    Polewa czekoladowa:
    Ćwiartka margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

Piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, przyprawy, sodę i kakao połączyć i przesiać przez sito.
    Białka jajek oddzielić od żółtek.
    Mikserem utrzeć margarynę dodając stopniowo cukier, następnie żółtka i powidło. Gdy masa będzie jednolita, dodać składniki sypkie na przemian z mlekiem. Wyrobić mikserem ciasto.
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
    Przygotowaną masę wyłożyć do keksówki (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piernik piec około 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części i przełożyć powidłem.
  • 3. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort polać ciepła polewą. Udekorować orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy