Penne z pieczarkami, szparagami i pesto

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wspólnie z żoną, choć nie jesteśmy zawodowymi kucharzami, lubimy gotować i poznawać kuchnie innych narodów. Przepis na to pyszne, oryginalne danie pochodzi z Republiki Południowej Afryki.

Składniki:

  • ● 45 dag makaronu penne
    ● 45 dag ugotowanych na parze szparagów (lub ze słoika)
    ● 45 dag pieczarek
    Marynata:
    ● łyżka oliwy
    ● 2 łyżki oliwy czosnkowej
    ● 6 posiekanych ząbków czosnku
    ● 1/2 łyżeczki tymianku
    ● 1/2 łyżeczki oregano
    ● 1/2 łyżeczki bazylii
    Pesto:
    ● 8 dag suszonych pomidorów w oleju
    ● 1/2 szkl. orzeszków pinii
    ● 1/4 szkl. startego parmezanu
    ● 1/2 szkl. oliwy
    ● sól
    ● pieprz

Penne z pieczarkami, szparagami i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Penne z pieczarkami, szparagami i pesto 1. Przygotowujemy marynatę:
    czosnek mieszamy z oliwą, oliwą
    czosnkową, tymiankiem,
    oregano i bazylią.
  • Penne z pieczarkami, szparagami i pesto 2. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy. Wkładamy do marynaty,
    dokładnie mieszamy
    i odstawiamy na noc do lodówki.
    Po wyjęciu oprószamy solą
    oraz pieprzem. Grillujemy.
  • 3. Przygotowujemy pesto: pomidory
    osączamy, zalewamy
    wrzątkiem i odstawiamy na 30
    minut. Odcedzamy i miksujemy
    z resztą składników.
  • 4. Makaron gotujemy al dente,
    odcedzamy i mieszamy z pesto,
    grzybami i szparagami.

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy