Wspólnie z żoną, choć nie jesteśmy zawodowymi kucharzami, lubimy gotować i poznawać kuchnie innych narodów. Przepis na to pyszne, oryginalne danie pochodzi z Republiki Południowej Afryki.
Składniki:
● 45 dag makaronu penne
● 45 dag ugotowanych na parze szparagów (lub ze słoika)
● 45 dag pieczarek
Marynata:
● łyżka oliwy
● 2 łyżki oliwy czosnkowej
● 6 posiekanych ząbków czosnku
● 1/2 łyżeczki tymianku
● 1/2 łyżeczki oregano
● 1/2 łyżeczki bazylii
Pesto:
● 8 dag suszonych pomidorów w oleju
● 1/2 szkl. orzeszków pinii
● 1/4 szkl. startego parmezanu
● 1/2 szkl. oliwy
● sól
● pieprz
Penne z pieczarkami, szparagami i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę:
czosnek mieszamy z oliwą, oliwą
czosnkową, tymiankiem,
oregano i bazylią.
2.Pieczarki oczyszczamy
i kroimy. Wkładamy do marynaty,
dokładnie mieszamy
i odstawiamy na noc do lodówki.
Po wyjęciu oprószamy solą
oraz pieprzem. Grillujemy.
3.Przygotowujemy pesto: pomidory
osączamy, zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na 30
minut. Odcedzamy i miksujemy
z resztą składników.
4.Makaron gotujemy al dente,
odcedzamy i mieszamy z pesto,
grzybami i szparagami.
Komentarze