Penne z kaczką i prawdziwkami w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Przedsmak nadchodzącej jesieni.. makaron z grzybami!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 400g piersi z kaczki
    200g prawdziwków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200ml śmietany 30%
    sól, pieprz
    szafran
    160g makaronu penne
    dodatkowo: mleko

Penne z kaczką i prawdziwkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy odrobiną mleka i odstawiamy.

    Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy al dente.

    Pierś z kaczki myjemy, odcinamy skórę, i kroimy w średniej wielkości kawałki.
    Doprawiamy solą i pieprzem,
    smażymy z dwóch stron na odrobinie oliwy.

    Czosnek i cebulę drobno siekamy.

    Gdy kaczka jest gotowa, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby,
    dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy.

    Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szafranem.
    Dusimy aż sos się zredukuje.

    Odcedzony makaron nakładamy na talerz, i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy