Penne na lato

0 (0 ocen)

  • 5 min

Kiedy na zewnątrz jest ładna pogoda, mimo że lubię gotować, wolę spędzać czas w ogródku niż w kuchni. Oto przepis na penne z brokułami.

  • 5 min

Składniki:

  • Pół paczki razowego makronu penne
    brokuł
    pół kartonika półtłustej fety
    papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    pieprz

Penne na lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na małe różyczki. Zblanszować (tj gotować we wrzątku ok.2minut). W tym samym czasie Ugotować makaron.
  • 2. Papryczkę chili pokroić w małą kosteczkę, czosnek obrać i zmiażdżyć, fetę pokruszyć. Dodać zblanszowane brokuły zalane wcześniej zimną wodą (powinny być letnie). Polać oliwą do smaku, popieprzyć i wymieszać.
  • 3. Makaron posypać brokułami z serem.
  • 4. Delektować się prostym i pysznym smakiem.

Porady

Blanszowane warzywa są smaczniejsze i zdrowsze od gotowanych ponieważ zachowują witaminy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy