pene w sosie z bekonu z południa Włoch

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis ten przywędrował ze mną z gorących południowych Włoch.

  • 10 min

Składniki:

  • 50 dag.makaronu pene
    5 plastrów boczku wędzonego
    1 kg.pomidorów
    oliwa z oliwek
    1 cebulka
    2 ząbki czosnku
    2 papryczki chili
    1-2 plasterki boczku do przystrojenia-drobno pokrojonego
    posiekane listki bazylii do przystrojenia

Pene w sosie z bekonu z południa włoch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • danuta rozmys 1. Boczek wędzony drobno pokroić,podobnie cebulkę i świeże chili.Pomidory sparzyć ,obrać ze skorki,a miąższ grubo posiekać.Makaron ugotować al dente.odcedzić i trzymać w cieple.jeszcze w trakcie gotowania makaronu rozgrzać oliwę na patelni,wrzucić boczek,cebulę,czosnek i chili,smażyć mieszając,ok.3 min.Dodać pomidory,doprawić solą i pieprzem,jeszcze dogotować aby sos się zredukował na zmniejszonym ogniu.Wlać sos do rondla z odcedzonym makaronem i wymieszać.Posypać posiekanym boczkiem i bazylią.

Porady

świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki a świeżą papryczkę suszoną w płatkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy