Pasztecik z wątróbek drobiowych bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki oczyszczamy z błonek i zalewamy mlekiem, odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju. Usmażone wątróbki odstawiamy do wystudzenia.
2.Na patelnie wkładamy dwie łyżki masła i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę i stratą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko delikatnie podsmażamy, po 10 minutach dodajemy 3 łyżki Whisky i jeszcze podsmażamy by zredukować alkohol. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na innej patelni rozpuszczamy kolejne dwie łyżki masła.
3.Usmażone wątróbki i warzywa blendujemy dodajemy pieprz i sól do smaku. Przekładamy zmiksowana masę do słoiczków lub miseczek, wierzch zalewamy roztopionym masełkiem i dekorujemy listkiem pietruszki. Odstawiamy do zastygnięcia, smacznego.
Porady
Czas przygotowania podałam bez czasu obróbki wątróbek.
Komentarze