Pasztecik z wątróbek drobiowych bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki w przygotowaniu, bez pieczenia, pasztecik z drobiowych wątróbek. Pyszne "smarowidełko na chlebek" bogate w żelazo i kwas foliowy.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
    1 mała marchewka
    1 duża cebula
    3 łyżki whisky
    4 łyżki masła
    sól
    pieprz
    mąka
    mleko do namoczenia wątróbki
    olej do smażenia wątróbki

Pasztecik z wątróbek drobiowych bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki oczyszczamy z błonek i zalewamy mlekiem, odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju. Usmażone wątróbki odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Na patelnie wkładamy dwie łyżki masła i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę i stratą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko delikatnie podsmażamy, po 10 minutach dodajemy 3 łyżki Whisky i jeszcze podsmażamy by zredukować alkohol. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Na innej patelni rozpuszczamy kolejne dwie łyżki masła.
  • 3. Usmażone wątróbki i warzywa blendujemy dodajemy pieprz i sól do smaku. Przekładamy zmiksowana masę do słoiczków lub miseczek, wierzch zalewamy roztopionym masełkiem i dekorujemy listkiem pietruszki. Odstawiamy do zastygnięcia, smacznego.

Porady

Czas przygotowania podałam bez czasu obróbki wątróbek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy