Mają mniej kalorii niż te pieczone na oleju i trochę inny smak .
Składniki:
50 g margaryny
250 g mąki
10-15 g drożdży
125 ml mleka
60 g cukru
2 jajka
szczypta soli
200 g konfitury
ok. 20 włoskich orzeszków w skorupkach
mąka do obtoczenia orzeszków
olej do zamoczenia orzeszków
Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Margarynę rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie około 5 minut wyrabiaj mieszadłami miksera. Gdy masa stanie się gładka odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
2. Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzeszki układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając. Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków. Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca usuń orzeszki ,a w ich miejsce włóż po łyżeczce konfitur.
Komentarze