Orzechy w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Te orzeszki zawsze przypominają mi święta.

  • 20 min

Składniki:


  • Ciasto:
    3,5 szkl maki
    1 szkl cukru
    1/5 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyzka oliwy
    1/2 łyżeczki sody
    1 kostka margaryny
    1 szkl kwaśnej śmietany
    Masa:
    Skondensowane słodzone mleko
    + czekolada do obtoczenia

Orzechy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko skondensowane gotujemy 5-6 godzin tak żeby cała puszka zakryta była cały czas wodą.
    Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, musi być gładkie i takie żeby można było formować małe kuleczki.
    Formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego układamy w specjalnej formie i "smażymy" z obu stron.
    Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Orzeszki w czekoladzie 2. Połówki orzechów napełniamy wcześniej ugotowanym mlekiem skondensowanym i sklejamy. Gdy trochę zastygną ( najlepiej następnego dnia) maczamy w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie do połowy orzeszka. Pozostawiamy na kratce do zastygnięcia.

Porady

W tradycyjnej wersji orzechów nie maczam już w czekoladzie, tylko wypełniam mlekiem skondensowanym.

Komentarze

Podobne przepisy