Orzechowe serniczki w jabłkach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Efektowny deser,pięknie się prezentuje i tak samo smakuje. Całość polana domowym orzechowym karmelem dopełnia całości. Pycha.

  • 50 min

Składniki:

  • -5 jabłek

    Masa serowo-orzechowa:
    -25 dag sera białego mielonego
    -15 dag serka waniliowego homogenizowanego
    -1 budyń śmietankowy
    -1 jajko
    -6 łyżek cukru
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    -3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    -5 łyżek rodzynek

    Karmel orzechowy:
    -1 łyżka masła
    -3 łyżki miodu
    -2 łyżki cukru brązowego
    -2 łyżki mielonych orzechów włoskich

Orzechowe serniczki w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć,osuszyć. Ścinamy wierzch z każdego jabłka,usuwamy gniazda nasienne i miąższ.
  • 2. Masa serowa: ser ucieramy z cukrem, dodajemy jajko,serek waniliowy,budyń, cynamon, rodzynki oraz orzechy,dokładnie wymiksować.
  • 3. Jabłka napełniamy masą serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 min.
    .
  • 4. Karmel orzechowy: masło, miód i cukier podgrzewamy do zgęstnienia, na końcu dodajemy orzechy i mieszamy.
  • 5. Upieczone jabłka polewamy karmelem orzechowym. Możemy posypać rodzynkami lub sosem
    czekoladowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy