Serowiec w jabłkach

0 (0 ocen)

Ciasto w sam raz na jesienne wieczory przy kawie

Składniki:

  • Składniki na ciasto (wymiary formy ok. 21x32):
    Składniki na wkładkę serową:
    1 kg sera (wiaderko)
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    rodzynki

    Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 galaretka czerwona
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serowiec w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut w temp. 160C. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami oraz budyniem. Stopniowo po łyżce dodajemy ser i ucieramy dalej. Pod koniec dodajemy rodzynki.Na końcu ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy ją do masy serowej. Całość dokładnie powoli mieszamy. Wkładkę serową piec ok. 50 minut w temp. 180C. Ostudzić.
  • 3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć aż d omiękkości. Pod koniec smażenia dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 4. Przełożenie:
    biszkopt - 1/2 tężejącej masy jabłkowej - wkładka serowa - 1/2 tężejącej masy jabłkowej - biszkopt

Porady

Gotowe ciasto warto posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować