Omlet Puchatek z otrębami

0 (0 ocen)

  • 10 min

W sam raz na zdrowe śniadanie :)

  • 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    * 2 łyżki otrąb owsianych
    * szczypta cynamonu
    * szczypta przyprawy do piernika
    * 2 białka jajka
    * 1 żółtko jajka
    * kropla aromatu śmietankowego
    * 2 łyżeczki cukru

    NADZIENIE:
    * 1/2 kostki twarogu chudego
    * 100 ml mleka
    * 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    * 1 łyżeczka kakao

Omlet puchatek z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 białka ubić na sztywno z cukrem, ciągle miksując dodać żółtko. W młynku do kawy zmielić otręby na mąkę i przesiać do masy. Dodać aromat, cynamon oraz przyprawę do piernika i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Wszystkie składniki na nadzienie wrzucić do miski i utrzeć blenderem do uzyskania konsystencji serka homogenizowanego.
  • 3. Ciasto przelać na lekko rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu.
    Smażyć na bardzo małym ogniu ok 5 min z każdej strony. Po usmażeniu zsunąć na talerz, złożyć na pół, wypełnić nadzieniem. Smacznego :)

Porady

Ciasto po wylaniu na patelnię powinno mieć grubość 2-3 cm. Nie należy go za bardzo rozsmarowywać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy