Bardzo prosty przepis na szybkie wykonanie malutkich obwarzanków serowych, każdy wykonana je bez trudu. Są puszyste i bardzo delikatne. Smakują wybornie. Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 obwarzanków.
40 min
Składniki:
Obwarzanki serowe
Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 kostki białego tłustego sera
1 duże jajko
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Sól do smaku
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka jogurtu naturalnego
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Obwarzanki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek i sodę, wymieszać. Dodać śmietanę, jogurt, pokruszony ser, sól, cukier i jajko. Ręką wymieszać składniki na jednolitą masę, ma być konsystencji gęstej śmietany i będzie się nieco lepić. Uformować na stolnicy wałek, pociąć na grubsze plastry. Z nich formować cieniutkie wałeczki, po 2 skręcać, formując małe obwarzanki. Olej rozgrzać i smażyć na złoty kolor z obu stron obwarzanki. Osączyć na papierowym ręczniku. Ostudzone posypać grubo cukrem pudrem.
Komentarze