Napakowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy, kroimy w talarki, obieramy ziemniaki, kroimy w większą kostkę, pieczarki kroimy tak, jak ktoś lubi, albo w większe kawałki, albo w talarki, 1/4 świeżą czerwoną paprykę w kostkę, cebulę obraną w kostkę, ząbki czosnku kroimy wzdłuż na pół. Jak ktoś preferuje, może dodać do tego plasterki szynki pokrojone w paski- osobiście polecam. Wszystko razem smażymy na patelni od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ale tutaj akurat w małej ilości. W między czasie przekrojonego bakłażana wzdłuż na pół trzeba wydrążyć tak, aby zostały nam dość cienkie ścianki warzywa (najlepiej robić to łyżką). Kiedy wszystko się nam usmażyło, to zalewamy warzywa wodą tak, aby ich nawet nie zakryć całkowicie wodą, tylko, aby sięgała do połowy warzyw. Wtedy dodajemy ok. 1/2 puszki kukurydzy. Do tego wdzieramy serek topiony i mieszamy, jak nie chce się rozpuścić, to go troszkę podgniatamy i mieszamy, aby powstał nam sos o jednolitej barwie. Faszerujemy tym bakłażana i przykrywamy żółtym serem i do rozgrzanego piekarnika na max. 12 minut
Porady
Bakłażan obieramy dosyć późno, bo czarnieje jego środek, nie używajmy curry, ani innych korzennych przypraw, ponieważ psują delikatny smak sosu.
Komentarze