NALEŚNIKI ZAPIEKANE

0 (0 ocen)

W moim domu tradycyjne naleśniki nie cieszą się taką popularnością jak naleśniki przyrządzone w ten sposób.

Składniki:

  • NALEŚNIKI ZAPIEKANE

    Ciasto:
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka mleka,
    1 jajko,
    szczypta soli,
    2 łyżki oleju,
    Nadzienie:
    2 opakowania waniliowego twarożku,
    kilka śliwek z kompotu
    ½ szkl powideł śliwkowych,
    kawałek skórki z cytryny,
    orzechy laskowe

    Sos:

    1 kubek słodkiej śmietany,
    1 jajko,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżka mąki


Naleśniki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI ZAPIEKANE 1. Przyrządzić ciasto naleśnikowe z mąki mleka, jajka, soli, oleju,odstawić na 15 minut.
    Usmażyć 12 naleśników. Połowę napełnić twarożkiem,zwijając w sakiewkę.
    Związać paskiem papieru do pieczenia.
    Śliwki umyć,osaczyć,pokroić na ósemki.
    Resztę naleśników posmarować powidłami ze śliwkami. Zawinąć w rożki.
    Naleśniki ułożyć w żaroodpornym płaskim naczyniu .
    Na sos zmiksować wszystkie składniki,zalać naleśniki.
    Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
    Upieczone posypać rozdrobnionymi orzechami laskowymi i pokrojoną w bardo cienkie paseczki skorka cytrynową. Od razu podawać w naczyniu w którym były zapiekane.
    Można też polać zapieczone naleśniki gotowym sosem waniliowym albo czekoladowym.

Porady

Można też polać zapieczone naleśniki gotowym sosem waniliowym albo czekoladowym.

Komentarze

Podobne przepisy